Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Zorgverzekeringen 2013 vergelijken

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar

Zorgverzekeringen vergelijken is een kleine inspanning die veel geld kan opleveren, aldus Elsevier (20 november 2010). Wie wisselt van zorgverzekeraar kan honderden euro's per jaar besparen.

  • De prijsverschillen tussen verschillende zorgverzekeringen zijn groot, terwijl zorgverzekeraars kwalitatief nauwelijks voor elkaar onderdoen. Op belangrijke serviceaspecten zoals telefonische bereikbaarheid, afhandelen van declaraties en hulp van de klantenservice scoren alle verzekeraars goed tot zeer goed. Alle verzekeraars krijgen het eindoordeel "goed". Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in november 2008 onder 30 zorgverzekeraars.
  • Opzeggen van de oude zorgverzekeraar kan tot uiterlijk 31 december 2012.
  • Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot uiterlijk 31 januari 2013. Als ingangsdatum voor de nieuwe zorgverzekering geldt dan 1 januari 2013.

Tips bij het vergelijken van zorgverzekeringen

  • Door een 'polistest' te doen via TCF Zorg advieswijzer of Zorgkiezer.nl krijgt u een advies over de soort polis die het beste bij u past (restitutie of natura, aanvullende verzekering, tandartsverzekering).

Beoordeling van de sites voor het vergelijken van zorgverzekeringen

De vergelijkingssites voor zorgverzekeringen kennen twee verschillende systematieken:

  1. Lijst met overzicht van premies. Dit zijn bijvoorbeeld Zorgkiezer, en Fx.nl. Deze sites zijn overzichtelijk en geven snel een indicatie van goedkope en dure zorgverzekeraars. Nadeel is dat de getoonde bedragen niet altijd helemaal precies kloppen.
  2. Invulformulier waar u gegevens over uw persoonlijke situatie kunt invullen. Dit zijn bijvoorbeeld KiesBeter.nl en de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Deze sites geven een advies op maat. Ze zijn echter wat minder eenvoudig en overzichtelijk.  

Er zitten nogal eens wat verschillen in de goedkoopste polissen die bij de verschillende sites worden getoond. Ook bij zorgverzekeringen loont het dus weer om verschillende vergelijkingssites te raadplegen!

De site van de Consumentenbond is ook opengesteld voor niet-leden van de Consumentenbond. Na het invullen van gegevens over uw persoonlijke situatie krijgt u een advies op maat over de goedkoopste zorgverzekering die aan uw voorwaarden voldoet. Leden van de Consumentenbond kunnen korting op hun verzekering krijgen.

Zorgkiezer geeft een lijst met zorgverzekeraars. De site bevat goede selectie- en sorteermogelijkheden. U kunt gemakkelijk selecteren op maand- of jaarpremie, hoogte van eigen risico en soort polis. Sorteren is mogelijk op zorgverzekeraar, premiehoogte en service. De site is informatief over de dekking. Ook kunt u polissen (en de dekking) met elkaar vergelijken. Ook biedt de site een handige polistest met een op uw situatie toegesneden advies. U kunt op deze site ook aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen vergelijken. U kunt niet doorklikken naar de sites van de zorgverzekeraars zelf. Nadeel is ook dat niet alle gegevens volledig kloppen. Sommige verzekeraars geven bijvoorbeeld een korting als u het gehele jaarbedrag ineens betaalt. Dit soort informatie is niet altijd meegenomen.

Fx.nl geeft een overzicht van de premies voor zorgverzekeringen in 2011 van zowel restitutie- als naturaverzekeringen. U kunt selecteren op zorgverzekeraar, eigen risico, wijze van uitbetaling, leeftijd, aanvullende verzekering en tandartsverzekering. U kunt sorteren op (maand)premiehoogte en naam van de zorgverzekeraar. Verder is het mogelijk om door te klikken naar de polisvoorwaarden of naar de homepages van de zorgverzekeraars. Helaas geeft deze site eerst een overzicht van 'gesponsorde resultaten'; niet noodzakelijkerwijs het goedkoopst. De site scoort hiermee minpunten op overzichtelijkheid.

De site KiesBeter.nl is gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De site is informatief. Via de site kunt u uw eigen polis vergelijken met die van andere zorgverzekeraars. De site heeft echter nog niet alle zorgverzekeringen in zijn bestand. De site biedt veel mogelijkheden maar is niet op alle punten even overzichtelijk of gebruiksvriendelijk.

Op ZorgPlanet.nl krijgt u na het invullen van een formulier met uw persoonlijke situatie een overzicht van zorgverzekeraars; die met de laagste premies bovenaan. U kunt aanbieders selecteren om ze met elkaar te vergelijken; ze worden dan in een scherm overzichtelijk naast elkaar gezet. De site bevat veel informatie over de polisvoorwaarden. Dit maakt het er echter niet altijd overzichtelijker op. U kunt niet doorklikken naar de aanbieder zelf. Ook Prizewize maakt gebruik van ZorgPlanet.

Bij Independer moet u eerst een formulier met persoonlijke informatie invullen. Vervolgens krijgt u een overzicht te zien van de zorgpolissen die volgens Independer het best bij u passen. De resultaten worden niet erg overzichtelijk gepresenteerd. Kieskeurig.nl verwijst door naar Independer.

Ook bij de Verzekeringssite vult u eerst een formulier in voordat u de resultaten te zien krijgt. U krijgt vervolgens een tabel te zien, waar u kunt selecteren en sorteren op maand- of jaarpremie. Ook biedt de tabel informatie over soort polis en vrije zorgkeuze. De Verzekeringssite noemt niet alle zorgverzekeraars in het overzicht met naam- en toenaam.

Mister Money geeft een lijst van de zorgverzekeraars met de daarbij behorende premies voor de basisverzekering. U kunt selecteren op type polis (restitutie of natura), maar niet op verschillende hoogtes van eigen risico's. U kunt niet doorklikken naar de websites van de zorgverzekeraars.

Basiszorgen.nl biedt een overzicht met jaarpremies van van de basisverzekering van 2008 en 2009 en de procentuele verschillen hiertussen. U kunt sorteren op verzekeraar en premiehoogte. U kunt niet doorklikken naar de websites van de zorgverzekeraars zelf.

Moneymagazine geeft een overzichtslijst van zorgverzekeraars en de premies die bij verschillende hoogtes van het eigen risico gelden. De eigen-risico-hoogtes lijken niet helemaal correct te zijn. U kunt niet doorklikken naar websites van zorgverzekeraars.

Ook WelkeZorgverzekering geeft een overzicht van de jaarlijkse zorgpremies per verzekeraar van 2009, 2008 en 2007. De site heeft geen sorteer- of doorklikmogelijkheden en biedt geen extra informatie.

Stichting ZekerZorg bevat een tabel met de hoogtes van de maandpremies een aantal zorgverzekeraars in 2009 en 2008 bij het laagste eigen risico Ún het procentuele verschil tussen die bedragen.

Zorgpremiekorting.nl geeft een overzicht van kortingsmogelijkheden bij zorgverzekeringen. Verder biedt de site geen vergelijkingsmogelijkheden.

Overige sites om zorgverzekeringen te vergelijken

Nog niet beoordeeld: mijnzorgverzekering2013.nl, Zorgverzekeringvergelijkenstudenten.nl, Zorgverzekeringkiezer.nl.

De beste sites voor het vergelijken van zorgverzekeringen 2013

ASIG
1Consumentenbond+++++-
2Zorgkiezer++++
3Fx.nl++++-
4KiesBeter.nl++++-
5ZorgPlanet.nl++++-
6Independer+++--
7Verzekeringssite+-+--
8Mister Money+-+----
9Basiszorgen.nl+-+---
10Moneymagazine-+---
11WelkeZorgverzekering-----
12Stichting ZekerZorg----

A = Aanbod, S = Sorteer- en selectiemogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site