Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Restaurants vergelijken

Restaurants vergelijken voor verschillende doeleinden

Er zijn diverse vergelijkingssites voor restaurants, die voor verschillende doeleinden en verschillende doelgroepen geschikt zijn.

Recensies op restaurantsites moeten objectief zijn

Een goede restaurantsite maakt het mogelijk om snel een restaurant te zoeken op specifieke kenmerken en geeft uitgebreide informatie over zaken als openingstijden, sfeer, keuken en prijsindicatie. De interessantste informatie wordt echter gevormd door de meningen van bezoekers.

Het garanderen van objectieve recensies vormt een uitdaging voor de vergelijkingssites. Soms zijn recensies van hetzelfde restaurant wel opvallend positief of juist heel negatief. Het is niet altijd even duidelijk of deze inderdaad worden geschreven door willekeurige bezoekers, of eerder door de restauranteigenaren zelf, hun vrienden of juist hun concurrenten... Sommige sites - zoals IENS - hebben dit opgelost door alleen ingeschreven 'proevers' recensies te laten indienen. Andere sites stellen ten minste een e-mailadres verplicht.

Uitgebreide beoordeling van de sites om restaurants te vergelijken

IENS Independent Index heeft een groot aanbod aan restaurants en biedt een indrukwekkende hoeveelheid uitgebreide zoekmogelijkheden. De site is gebruiksvriendelijk en de zoekresultaten worden overzichtelijk gepresenteerd. De recensies worden geschreven door speciale 'IENS-proevers' en zijn informatief.

Via De Restaurant Site.nl kunt u restaurants zoeken op naam, provincie, gemiddelde prijs van een drie-gangen-menu en kwaliteitskeurmerken als Michelinster, Lekker, Saissonier of Gault Millau. Er zijn ook uitgebreide zoekmogelijkheden. De site heeft een beperkt aantal restaurants in zijn bestand, circa 300. Dit zijn echter wel restaurants in het topsegment. De site is zeer informatief over de restaurants; naast een uitgebreide sfeerbeschrijving kunt u bij ieder restaurant zelfs doorklikken naar de menukaart! De zoekresultaten worden jammer genoeg niet zo overzichtelijk gepresenteerd (op meerdere pagina's), zonder sorteermogelijkheden. Ook kent de site soms technische mankementen in de zoekfunctie.

SpecialBite schrijft alleen recensies over restaurants die de redactie na een bezoek bijzonder genoeg vindt. De site bevat meer dan 1000 bijzondere restaurants. U kunt selecteren op plaatsnaam en categorieŽn als ontbijt, groep, rookvrij, zakelijk of buiten eten. Per restaurant wordt een objectieve recensie gegeven. Sorteren en zoeken gaat op deze site minder overzichtelijk.

Dinnersite.nl heeft een zeer groot aanbod aan restaurants in zijn bestand en heeft uitgebreide zoekfaciliteiten om een restaurant te kiezen dat precies voldoet aan uw criteria inzake locatie, keuken, prijs en openingstijden, bereikbaarheid en andere faciliteiten. Handig als u speciale wensen hebt en daar een geschikt restaurant bij wilt zoeken. De site bevat niet voor alle restaurants bezoekersreacties. De presentatie van de zoekresultaten is niet zo overzichtelijk.

Lekker is de site van de jaarlijkse restaurantgids 'Lekker'. U kunt restaurants zoeken op locatie, keuken, speciale faciliteiten en vegetarische menu's. U kunt doorklikken naar uitgebreide informatie over zaken als openingstijden, prijzen en parkeermogelijkheden. Bij sommige restaurants is een recensie te lezen. De site is niet optimaal gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Horecazoeker.nl heeft een groot aantal horecazaken in zijn bestand en maakt het mogelijk om exact te zoeken op ligging (bij een haven, treinstation, in de bossen, aan de boulevard, aan het strand etc.). De resultaten worden niet erg overzichtelijk gepresenteerd. De site levert wel feitelijke informatie over de restaurants, maar geen gebruikersrecencies.

Op Vorkje.nl beschrijven redacteurs en editors hun eigen restaurantervaringen in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven, Haarlem, Rotterdam, Utrecht, Friesland, Zeeland, Gooi- en Vechtstreek en de Zuid-Hollandse Eilanden. De recensies zijn over het algemeen informatief. Het totaalaanbod aan restaurants is echter beperkt. De site is niet erg overzichtelijk en biedt geen sorteermogelijkheden.

Knoopjelos bevat over circa 80 restaurants een uitgebreide persoonlijke redactionele recensie en een beoordeling in de vorm van een aantal knoopjes. Ook kunt u via de site per regio of plaats zoeken op een beperkte selectie van 'aanbevolen' restaurants.

GastenGastheer.nl heeft alleen een beperkt aantal restaurants in de regio Den Haag en omstreken in zijn bestand. U krijgt een overzicht van restaurants te zien met vermelding van 'lezerscijfer', gebaseerd op een gemiddelde van sfeer, prijs, locatie, opzet, kindvriendelijkheid en bediening. De recensies - die anoniem kunnen worden ingediend - zijn over het algemeen vrij summier en lijken niet in alle gevallen even objectief.

Foodzoeker.nl is een zoekmachine voor restaurants en cafťs in Nederland. U kunt zoeken op locatie, keuken of prijsklasse. De resultaten worden niet op meerdere pagina's gepresenteerd, zonder sorteermogelijkheden. De informatie over de restaurants is summier en er zijn nauwelijks recensies te vinden.

Rest.nl ziet er qua lay-out niet echt aantrekkelijk uit, heeft geen handige zoekfunctie (scrollen door alle plaatsen van Nederland), heeft geen sorteerfunctie en presenteert de resultaten op een onoverzichtelijke manier met onduidelijke icoontjes en sterretjes. De site biedt meestal wel informatie over openingstijden en bij sommige restaurants zijn (vaak summiere) recensies opgenomen.

Restaurantgids.net heeft een beperkt aantal restaurants in zijn bestand. De site biedt ook allerlei andere arrangementen, waardoor de site en de zoekfunctie niet erg overzichtelijk is. Feitelijk kunt u alleen restaurants op plaats kiezen. De zoekresultaten worden niet overzichtelijk gepresenteerd en zijn niet erg informatief (alleen de sfeerbeschrijving die ook op de homepages van de restaurants staat).

Restaurantgids.nl heeft bijna 13.500 restaurants in zijn bestand. Voor het overgrote deel gaat het hier echter alleen om naam, adres en telefoonnummer en is er geen informatie over bijvoorbeeld openingstijden en keuken. Er zijn nauwelijks recensies. Verder is de zoekfunctie omslachtig, zijn de zoekmogelijkheden summier en worden de resultaten op meerdere pagina's gepresenteerd, zonder sorteermogelijkheden.

Overige sites om restaurants te vergelijken

Restaurantplaza.be is een site om in BelgiŽ restaurants te zoeken.

Hapsalons.nl biedt een overzicht van afhaalrestaurants en maaltijdbezorgers. De site bevat ook beoordelingen.

Eet.nu is een online restaurantgids.

Op de site Alletoprestaurants.nl kunt u toprestaurants opzoeken. 

De beste sites om restaurants te vergelijken

A = Aanbod, S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtlijkheid van de site