Energiebedrijven vergelijken
Test uitgevoerd: december 2012
Energietarieven vergelijken via het internet
Sinds 1 juli 2004 mogen consumenten hun energiebedrijf kiezen. En energie vergelijken loont! Volgens de Consumentenbond is ieder jaar overstappen van energieleverancier het voordeligst.
Slechts een handjevol unieke sites om energietarieven te vergelijken
U kunt op het internet op heel veel verschillende websites terecht voor het vergelijken van energietarieven. Veel van deze vergelijkingssites draaien echter in feite via hetzelfde handjevol databases.
De volgende energievergelijkers hebben hun eigen database:
- Easyswitch.nl. Ook Energietarieven.nl draait via deze database.
-
Energieleveranciers.nl
-
Prizewize.nl. Ook Kelkoo.nl, Elcheapo.nl, Vergelijk.nl, Energierekeningen.nl, Energienotas.nl, Energieplaza.nl en de energietarievenvergelijker van de Consumentenbond draaien allemaal via deze database.
-
Gaslicht.com. Ook Energievoorzieningen.nl, Energiewereld.nl,Energievergelijker.nl, Energierekeningen.nl, Energieverbruiker.nl en Totaalwijzer draaien via deze database. Vereniging Eigen Huis werkt hiermee samen.
-
Energieprijzen.nl.
-
Energievergelijken.nl.
Verder is er nog de site
Groene stroom? Ja, graag! waarop de energiebedrijven worden vergeleken op de milieukwaliteit van hun stroom.
Energievergelijkingssites geven verschillende resultaten: gebruik meerdere vergelijkingssites
Opvallend is dat de invoer van dezelfde postcode en jaarverbruik voor gas en elektriciteit bij alle energievergelijkingssites soms verschillende resultaten oplevert. Dit komt omdat energievergelijkers soms een exclusieve korting aanbieden van een bepaalde energiemaatschappij. Dat beïnvloedt de prijs.
De tip van Snakewool is dus om meerdere vergelijkingssites te gebruiken voor het vergelijken van energiebedrijven.
Verder valt op dat bij een gering afwijkend jaarverbruik, soms een heel andere aanbieder als goedkoopste uit de bus kan komen. Juist omdat jaarverbruik van tevoren nooit helemaal goed te voorspellen is, is dus ook niet van tevoren duidelijk welke aanbieder het beste is. In de wijze waarop resultaten bij de energievergelijkers nu worden gepresenteerd, wordt dat niet goed inzichtelijk. Daar zou eigenlijk een grafische presentatiewijze voor moeten worden gevonden.
Energietoezichthouder beoordeelt kwaliteit energiesites als goed
De Energiekamer van de
Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voert sinds 2004 periodiek een onderzoek uit naar vergelijkingssites voor aanbieders van energie. In juli 2011 verscheen het meest recente rapport:
Energieprijsvergelijkers 2011. Volgens de Energiekamer "kan de consument gerust via een prijsvergelijker overstappen. De benodigde informatie is te vinden op de websites en de prijsvergelijkers zijn voldoende onafhankelijk om een ruime keuzemogelijkheid te garanderen en dus grote prijsvoordelen te bieden."
De Energiekamer constateert óók knelpunten:
- Contracten kloppen in 75% van de gevallen niet met het aanbod.
- Acties zijn onduidelijk.
- Verwarring over de jaarkosten.
Beoordeling van de verschillende energievergelijkers
De meeste energievergelijkers vergelijken zowel elektriciteitstarieven als gastarieven. Door het invullen van uw postcode en uw jaarverbruik krijgt u een overzicht van de goedkoopste energiebedrijven. Vrijwel alle energievergelijkers scoren goed op volledigheid, gebruiksvriendelijkheid, informatie en overzichtelijkheid. Snakewool heeft de beoordeling van de energievergelijkers gebaseerd op een steekproef van vijf verschillende adressen en verbruiksprofielen en het daaruit resulterende prijsniveau.
Easyswitch.nl en Energieleveranciers.nl leveren het vaakst de goedkoopste keuze.
Prizewize.nl,
Gaslicht.com,
Energieprijzen.nl scoren gemiddeld.
Energievergelijken.nl scoort duidelijk minder dan de andere vergelijkingssites op prijs (vaak de duurste), maar ook op gebruiksvriendelijkheid (minder intuïtief dan de andere sites).